Havørn med fisk

Havørnen er fotografert håndholdt fra båt med en brennvidde på 300 mm på 1/1600 sekund. Blenderen var F5.6 og ISO-verdien 400. 

Ukas utfordring: Fotografer flyvende fugler

Når du skal ha flyvende fugler i søkeren, gjelder det å velge riktig utstyr og riktige innstillinger, og i tillegg må du ha kontroll på autofokus.

9. juli 2020 av Redaktionen

Å fange fugler i høy fart er en av de mest krevende fotodisiplinene. Da blir fokussystemet i kameraet satt på en av sine aller vanskeligste prøvelser, og selv den mest erfarne fuglefotograf må leve med et hav av bomskud

> Les også: Disse 10 fuglene må du fotografere

Men det er også dette som gjør utfordringen morsom og seieren større når det endelig lykkes. Heldigvis blir kameraprodusentene stadig bedre på å utvikle nye og mer avanserte fokussystemer som kan følge motiver i bevegelse. Velg derfor funksjonen focus tracking til denne øvelsen.

Husk en kraftig tele

Du kommer deg ikke utenom en god tele. Helst bør du bruke 200 mm eller mer. Bruk den innebygde bildestabiliseringen i objektivet hvis du fotograferer håndholdt.


På noen teleobjektiver er det også mulig å innsnevre fokusområdet til for eksempel 6,4 m til uendelig. Det er smart, for da slipper du at autofokus jakter fokus i nærområdet. Det gir deg langt raskere og sikrere fokusering.

Slik stiller du inn kameraet

Bruker du stativ, slår du av bildestabiliseringen. 

Fotograferer du håndholdt, må aktivere den. Velg kontinuerlig autofokus så autofokus følger punktet du har fokusert på, uansett om motivet beveger seg bort fra eller mot kameraet. 

> Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt

Bildestabilisering på et Canon-objektiv

Bruker du Canon, velger du bildestabiliseringsmodusen Mode 2 til panorering. Har du et Nikon-kamera, velger du Normal hvis du står på fast grunn, mens du velger innstillingen Active hvis du for eksempel fotograferer fra en båt i bevegelse.

Slå også på følgefokus så kameraet følger motivet på tvers av bilderammen. På noen kameraer må du gå inn i menyen og sette autofokus til å bruke så mange fokuspunkter som mulig.

Velg en kort lukkertid på 1/1000 og gjerne så kort som 1/2000 sekund for å fryse fuglen.

Bruk raske kort til fuglene

Velg bildeserier med høyeste hastighet i kameraet. Dette kan for eksempel hete High Speed Continuous på Canon-kameraer og CH på Nikon-kameraer. 

For å utnytte hastigheten til kameraet må du velge et raskt minnekort. Ellers kan du oppleve at kamerabufferen ikke blir tømt fort nok, og da er fuglen, bokstavelig talt, fløyet. 

> Se videoen: Slik tok vi utrolige bilder av ørner

Innstilling av bildeserier.

På mange Nikon-kameraer velger du bildeserier på hjulet under programhjulet. CH gir deg serier i høyest mulig hastighet.

Velg også lysmålingsmetode. Hvis fuglen er relativt nær deg, kan du med fordel bruke matrisemåling, mens punktmåling er bedre hvis fuglen er langt unna på en blå eller lys himmel. Da kan fuglen nemlig lett bli til en svart silhuett hvis ikke du måler lyset på den.

Trykk utløserknappen halvveis ned for å fokusere. Panorer og trykk utløseren helt ned like før fuglen er der du helst vil fange den, og fortsett bevegelsen.

Fugl i flukt

Med den høye oppløsningen i nye kameraer gjør det ikke så mye om fuglen fyller en mindre del av bildet. Slik kan et bilde rett fra kameraet se ut.

Behandlet bilde

Med beskjæring og justering av lys og farger står fuglen virkelig fram.

Nå er det din tur!

Du er nå er du godt forberedt for å ta bilder av fugler i flukt, så da gjelder det bare å finne fram utstyret og begynne. Husk at bildene dine ikke trenger å ligne på bildene i denne artikkelen.

Vi håper at du vil dele bildene dine med oss. Det kan du gjøre både ved å tagge oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved å sende inn bildene til fotokonkurransen vår.

Riktig god fornøyelse!

Kanskje du er interessert i...