Tips til gatefotografering i hjembyen din

Du kan ta gatebilder i både storbyen og mindre steder hvis du har kontroll på teknikkene og ikke er en klassisk fotograf. Her får du 5 tips til gatebilder der du bor. 

© Shutterstock

5 tips til gode gatebilder i hjembyen din

Du trenger ikke bo i en storby for å ta gatebilder. Her får du fem tips for å ta gode bilder av gatelivet der du bor.

24. august 2020 av Sarah Marie Winther

Gatefotografering er en spennende sjanger du kan prøve deg på, uansett om du bor i hovedstaden, en forstad, et tettsted eller på landet.

Har du et godt vidvinkelobjektiv eller bare et kitobjektiv, kan du ta flotte gatebilder – også selv om gaten i hjembyen din består av en baker og en bussholdeplass. 

Imidlertid oppstår det du vesentlige utfordringer ved å fotografere noen du ikke kjenner, utenfor de store byene. 

Den ene er at de ikke er like vant til at det blir fotografert, og derfor er de mer oppmerksomme på deg og kameraet ditt.

Den andre er at det rett og slett skjer mindre på et lite sted enn i en storby, og derfor må du smøre deg med litt mer tålmodighet. 

Her får du de beste tipsene våre for å finne de gode motivene i gatebildet og ikke minst fotografere dem. 

> Les også: Bør jeg velge speilløst systemkamera eller speilreflekskamera? 

1. Ta med så lite som mulig

Jo mindre oppakningen din er, desto bedre vil du gli inn i mengden, og desto lenger kan du gå rundt uten å bli sliten.

La derfor den store kameravesken bli igjen hjemme, ha med deg bare ett kamera og ett objektiv og legg eventuelt et ekstrabatteri og minnekort i jakkelommen.

2. Begynn med lokale begivenheter

Vi vet det godt – det kan være angstfremkallende å stille seg midt på en gate der det ikke går så mange forbi, og begynne å fotografere.

Derfor kan det være en lurt å begynne med å fotografere under for eksempel markeder, byfester og demonstrasjoner. Her er mange mennesker, stemning og ofte også et par andre fotografer.

> Les også: Derfor må du fotografere i svart-hvitt

Tips til gatefotografering på hjemstedet ditt

Du vil som regel få flere nysgjerrige blikk på et lite sted enn i en storby. Men noe så enkelt som å smile til de du fotograferer, vil få deg til å se vesentlig mindre mistenkelig ut. 

© Matthew Wardell/Shutterstock

3. Gå rundt med kameraet så ofte du kan

Ser folk på deg når du går rundt med kameraet over skulderen? Sørg for å ha med kameraet hver gang du er i byen, og smil imøtekommende til alle som titter.

Dermed vil de lokale snart kjenne deg igjen som han/hun som går rundt og fotograferer. Så fort de oppdager at du er harmløs, får du gå rundt i fred.

4. Skru av alle kameralydene

Det er ingen grunn til å vekke mer oppsikt enn høyst nødvendig. På de fleste kameraer kan du slå av pipeøyden for autofokusering, og mange kameraer gir deg også mulighet for å velge en stille lukker.

På speilreflekskameraer vil lukkeren sjelden være helt taus, men den vil være vesentlig mer stille enn standardinnstillingen.

5. Hold kameraet i hoftehøyde

En metode for å ta interessante billeder uten å avsløre deg selv som fotograf er ved å holde kameraet i hoftehøyde med pekefingeren hvilende på utløserknappen mens du går rundt.

Når noen du har lyst til å fotografere, kommer mot deg, trykker du ned knappen, men sørg for ikke å endre ansiktsuttrykk. 

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene for portrettfotografering

Tips til gatefotografering i hjembyen din

Gjør deg selv mer usynlig ved å eliminere alle lyder fra kameraet ditt. Du kan for eksempel skru av pipelyden på autofokusering, og på mange kameraer også lyden av lukkeren. 

© Matthew Wardell/Shutterstock

Stor gatefotoguide i Digital FOTO

Hvis du vil komme i gang med å ta gatebilder, men ikke helt tør teste det i din egen by, bør du skaffe deg Digital FOTO nr. 13/2020. 

Her får du nemlig mange metoder for å fotografere diskret, tekniske tips til blant annet sonefokus og svart-hvitt-konvertering og mye mer. 

Hvis du ikke abonnerer enda, kan du akkurat nå få to magasiner og den splitter nye fotoboken «Bli en bedre fotograf» for bare 49 kroner! Boken er en komplett og anvendelig veiledning til de viktigste motivene, og du får for eksempel mange tips til å fotografere arkitektur. 

Kanskje du er interessert i...