Panoramabilde av Lofoten om sommeren
© Shutterstock

5 hemmelige tips som gir perfekte panoramabilder

Det krever en del øvelse å ta et skikkelig bra panoramabilde, men med disse fem tipsene øker du sjansen betraktelig.

17. mai 2020 av Sarah Marie Winther

Panorama er en fantastisk teknikk, fordi den gjør at du får et mye større utsnitt av landskapet med i bildet, enn du ville fått med selv det kraftigste vidvinkelobjektivet. 

Selv om det i dag er enkelt å bruke programmer til å sette sammen en serie med bilder til et panoramabilde, er det fortsatt noen ting du kan gjøre for å få et mer naturlig resultat.


1. Bruk noe annet enn vidvinkel

Mange forbinder automatisk panoramabilder med vidvinkelobjektiver, men du kan også bruke lengre brennvidde når du tar panoramabilder, for eksempel 35, 50 eller 85 mm.

Mens for eksempel 24 mm skyver alle elementene i et bilde lenger bort, vil lang brennvidde i stedet trekke de samme elementene nærmere, og det kan gi en interessant komposisjon. 

Hvis du tar bilder med for eksempel 50 eller 85 mm, er det lurt å ta dem i portrettformat, og ta minst fem – da får du et bredt utsnitt av landskapet med både forgrunn og himmel. 

> Les også: Derfor må du kjenne til disse 5 brennviddene

Panoramabilde av en skog i Sverige

Hvem sier at panoramabilder absolutt må tas med vidvinkel? Ved å eksperimentere med lengre brennvidde kan du få spennende og annerledes resultater. 

© Shutterstock

2. Øv deg på teknikken i hagen

Hvis du aldri har tatt et panoramabilde, vil de første resultatene mest sannsynlig ikke bli så vellykkede. 

Derfor bør du øve deg før du drar ut for å fotografere det fantastiske landskapet i solnedgangen.

Du kan for eksempel sette stativ og kamera i hagen, og bruke en times tid på å lære deg hvordan du snur kamerat rundt i en glidende bevegelse mens du øker farten underveis. 

Gjør du dette, vil du redusere risikoen for å gjøre feil når det virkelig gjelder, betraktelig. 

> Les også: 5 gode grunner til å knipse i raw

3. Vær rask

Først og fremst bør du finne et landskap uten bevegelige elementer, som biler eller mennesker. Det gjør det mye enklere å sette bildene riktig sammen i etterkant. 

Men selv i et tilsynelatende stillestående landskap, er det best hvis du tar bildene i raskt tempo. 

Skyer kan for eksempel bevege seg på få minutter, og det gjør at himmelen endrer utseende mellom hvert bilde. 

Så snart du har tatt et bilde, må du dreie kameraet til neste posisjon. 

> Les også: 5 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Panoramabilde over Stockholm i Sverige

Det er irriterende å gjøre en feil når landskapet og lyset er helt perfekt. Derfor er det lurt å øve seg hjemme, slik at du har kontroll på teknikken når det gjelder. 

© Shutterstock

4. Ta mange bilder

Et velkjent tips til panoramaer er at bildene helst skal overlappe hverandre med cirka 30 prosent, men det er ikke alltid lett å vite om de gjør det. 

Sørg derfor for at bildene overlapper hverandre mer enn nødvendig, og ta heller for mange bilder.

Hvis du tror du trenger fem, så ta ti. Du kan jo slette dem etterpå, men du kan ikke trylle frem et bilde du ikke har tatt. 

> Les også: Slik lager du timelapse-video

5. Bruk bracketing samtidig

Bruk bracketing og smelt hvert bilde sammen i Lightroom, før du smelter dem sammen til et panoramabilde.

Hvis det er høy kontrast i landskapet, for eksempel en solnedgang, kan du bruke kameraets bracketing-funksjon når du tar bildene. 

Når du skal behandle bildene, begynner du med å smelte eksponeringene av hvert individuelt bilde sammen, og deretter smelter du de individuelle bildene sammen til ett panoramabilde. 

Det kan for eksempel gjøres i Lightroom under "merge to HDR". Unngå å velge "Auto Tone", ellers vil det bli vanskelig å smelte bildene sammen til et panoramabilde til slutt. 

Vær oppmerksom på at det kan ta litt tid for programmet å behandle bildene når hvert enkelt bilde består av en serie eksponeringer.  

> Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder

Panorama over fjellandskap  i Norge

Ta flere eksponeringer av hvert bilde. På den måten får du et panoramabilde med mange flere detaljer i høylys- og skyggeområder. 

© Shutterstock

Fotograf sprenger grensene for panoramabilder

I Digital FOTO nr. 8/2020 kan du oppleve en helt ny type panoramabilder, der mennesker og ville dyr som elefanter, løver og antiloper står side om side på uforklarlig vis. 

Bildene er fascinerende, men også urovekkende, ettersom de viser et glimt av en dyster fremtid som kan være nærmere enn vi tror. 

Fotografen er klimaaktivisten Nick Brandt, og i bladet kan du lese om arbeidet som ligger bak de utrolige bildene. 

Nick brukte nemlig alt fra fjernstyrte kameraer, detaljerte kulisser og hundrevis av statister for å oppnå det spesielle uttrykket. 

Hvis du ikke abonnerer enda, får du nå to blader og den splitter nye fotoboken "Bli en bedre fotograf" for kun 49,- + porto og ekspedisjon! Boken er en komplett og nyttig guide til alle de viktigste motivene, og den har mange eksempler og trinn for trinn-veiledninger.  

Kanskje du er interessert i...